International Space Station with the call signs NA1SS / RS0ISS, 20 March 2009, 21:48z , with 5/9 rapport, QRG 437.800MHz up and 145.800MHz down in the mode phone FM.

QSO with the first KP4 astronaut in space Joseph. M. (Joe) Acaba (KE5DAR) on board ISS.

I was the first KP4 HAM from Puerto-Rico Island which have a QSO with Joe on board ISS, mission STS-119.  All cfm by QSLcard.

 

 73’  Willem

                                                        QSLcard ISS

November 16, 2009 · Posted in wp3ux  
    
  • Hit ’em up, move ‘m out.

Het winnen van een contest en hoe dat in zijn werkt gaat en hoe doe je dat , volgens me vrienden, die me de ´DX-Eiland Prutser´ noemen, mijn speciaal recept en deze is; het geheim van winnen van DX contesten is vrij simpel. “Tijdens de contest moet je een fles Whisky leeg drinken bij voorkeur goed merk, maar wel met je Hollandse klompen aan. Nu vraag je je af ´Waarom nou die klompen aan?´. Wel dat is simpel, als de fles bijna leeg is, moet je pissen als een jacko. Maar je weet, met je klompen aan naar de WC rennen, dan breek je nek. Dus, je blijft zitten achter de microfoon. Daarom maakt je meer QSO’s dan de rest! En zo win je de contest!” .  Niet verder vertellen…..  want is geheim!!

                                 Deel van het artikel was ook geplaatst in Electron oktober 2009 blz 453.

73′  Willem

                        WACC 2005

November 15, 2009 · Posted in wp3ux  
    
  • Het begin.

Het waar en hoe van het ontstaan van mijn interesse voor de radio hobby zendamateur.

BBE Mariniers Banner

Dit begon 1973 in de opleiding voor Marinier in Rotterdam.  In de opleiding kreeg men na verloop van tijd les in het werken en het bedienen van radioapparatuur welke bij  Korps Mariniers in gebruik waren en tevens de procedures van toen in het;  opstellen, versturen, ontvangen en verwerken van tactische dienst berichten.

GRC-9GY

Bij de eerste les,  kregen we te horen van de  sergeant der mariniers verbindingsdienst, welke les gaf,  wat hij nu ging vertellen en uitleggen,  confidentieel was en dat we een  geheimhoudingsplicht hadden over zaken van type radio’s in gebruik en de gehanteerde radio procedures van berichten versturen bij het Korps in het bijzonder.  De sergeant dikte het nog aan;  dus ook niet aan je  Moeder enof  Zus (Zus is MARNS uitdrukking voor je  vriendin),  tja daar zat je dan als broekie met deze gegevens zo uit de  polder in Rotterdam. Wel, na einde les,  en terug op zaal, kon me slapie Theo me vertellen, die sergeant is mooi wat die zegt,  maar dat  “spelen”  met radio’s doe ik bijna elk weekend,  ik rolde bijna om van verbazing en zei ook;  maar Theo de sergeant zegt dat alles geheim was ,  Theo ja  ja,  maar luister;  scheepvaart, luchtvaart, brandweer en de omroep gebruiken ook toch radio en dat is toch niet geheim,    tja dat was wel zo natuurlijk.  Theo nogmaals;  weetje kom eens bij me kijken,  dan kan je het zien,  nog beter we hebben vrijdag  de wacht en gaan pas zaterdag op  weekend verlof,   ga dan zaterdag met me mee.  Ja,  dat was goed plan natuurlijk.

O.OFF VBD MARNS

De beruchte zaterdag,  bij Theo thuis aan gekomen in Dordrecht, doken meteen zijn shack in.  Ik viel van de ene in de andere verbazing,  tjee hee wat een spul en… veel mooier wat die Mariniers hadden.  Theo liet me van alles zien en beluisteren natuurlijk,  ook had Theo een zender,  11mtr transceiver bleek later, daarmee mee konden we met paar buurjongens in de omgeving van Theo verbinding maken.  Welnu,  je begrijp het al,  dat wilde ik ook,  was er helemaal weg van.

Paar weken later ook zo “zender” in huis, Pony 24 kanaals AM als ik goed herinner,  alleen me  Pa vond wat minder gezien zo antenne trok bliksem aan in zijn beleving dus niet op het dak,  geen punt we woonde op een Boerderij en plek zat op de “deel” de plaats waar de koeien stonden in de winter.

Oude Boerderij in Oukoop

De verbindingen, welke ik maakte vanaf de Boerderij, ontmoete ik op de frequentie o.a. Jaap in Breukelen,  de latere  PC2J.

Later door de jaren heen ook ontvangers en andere zaken aangeschaft welke bij een radiohobby gebruikelijk zijn.  Ook de interesse 11mtr band verschoof meer en meer naar de kant van zendamateurs op en was liefhebber van de mode RTTY,  deze mode was in die jaren  70/80 redelijk bijzonder.   (In bezit SWL DXCC award,  mode RTTY)

Na verloop van tijd lid van de VRZA met de luistercall PA8137 en later ook lid van de VERON met de luistercall NL8700.

73’  Willem.

Racal 17  T-100  FRG-7

November 15, 2009 · Posted in wp3ux  
    

Next Page »