Het Biggen verhaal

  • Het Biggen verhaal. PA6BIG PB6BIG PC400BKL

Uit archiefmateriaal blijkt dat de B.I.G. in 1982 is opgericht en voor zover we weten te boek staat ‘als bedenkers van dit kwaad’!?!

In 1982 zijn vier Breukelense  luister- en zendamateurs*  naar het kuuroord Bad Bentheim getogen om daar deel te nemen aan de DNAT, ook wel genaamd het Duits-Nederlands Amateur Treffen .In die tijd kampeerden de Breukelaars, net als vele andere amateurs, daar een heel weekeind in tentjes op een tijdelijk ingericht kampeerterrein.

In Bad Bentheim werd er overdag en ‘s avonds op verschillende locaties in zaaltjes, restaurantjes en kroegjes activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd.
De verkoop van nieuwe en oude Ham-spullen werd op zaterdag in een schoolgebouw of sporthal gehouden. Op de zaterdag was er in het centrum ook een vlooienmarkt van niet amateur zaken die door o.a. HAM’s met partners en kinderen met veel plezier werd bezocht.

Een van de bijeenkomsten was ook het D.I.G. (Diplom Interesse Gruppe) Mitglieder treffen in het Kurhaus van Bad Bentheim.
In die jaren waren de vier Breukelense  amateurs nog geen lid van de D.I.G.
Maar nieuwsgierig als ze waren en om toch de sfeer te proeven van wat en hoe dit D.I.G gebeuren in elkaar stak, gingen ze toch naar het Kurhaus met het idee om daar zo naar binnen te kunnen. Dit was echter niet het geval (Mitglieder). Members only!
Door de ramen vingen ze slechts een glimp op van wat er binnen zo ‘geheimzinnig’ afspeelde.
Enigszins boos en teleurgesteld over deze intolerantie jegens deze,  Breukelense jongens,  bedacht één van de vier, Frans- PE1IWS, dat wij dan maar de B.I.G. oftewel de Breukelense Interesse Gruppe moesten oprichten. Zo ontstond de B.I.G als Nederlandse tegenhanger om zo onze eigen besloten meetings te kunnen houden.

In 1982 is begonnen om bij verjaardagen van een Breukelense  zend- en luisteramateur deze te benoemen tot B.I.G.-member  (dus geen Mitglied).
Belangrijkste criterium is dat men in Breukelen moet wonen of moet hebben gewoond. Op deze regel is voor 1 persoon, Dirk-PE1JSI, van buiten de Breukelense gemeenschap een uitzondering gemaakt.
De motivatie om hem member te laten zijn is vooral door zijn open karakter richting de Breukelense zend (elingen) groep.

De M.I.G. (Maarssense Interesse Gruppe) wilde in die tijd maar niet van de grond komen.
De B.I.G. heeft het altijd als een enorme zwakte gezien van die grote groep actieve zendamateurs en  luisteramateurs uit Maarssen(broek).

Inmiddels is PD3UX (één van die vier) verhuisd naar Puerto-Rico en heet nu WP3UX.
PA3CNX voorheen woonachtig in Maarssen (die van de niet M.I.G. zullen we dus maar
zeggen) is momenteel (radio)actief als PJ4NX vanaf Bonaire in de Caribbean.

Peter PA3CNX was destijds een van de actiefste Maarssense amateurs, maar is er nooit in geslaagd om een M.I.G. op te richten.
Volgens de laatste informatie is er op de KP4 en PJ4 behoefte aan een C.I.G.

Uiteraard worden deze ontwikkelingen scherp in de gaten gehouden door de B.I.G.
Wordt vervolgd……..

* Oprichters van de lokale radioclub in het eerste uur waren;  Fred-PA7379,  Jaap-PC2J, Willem-PD3UX (WP3UX), Theo- PA7375  en  Frans-PE1IWS (PC2F).

Tekst: Frans PE1IWS (PC2F) en Michel PA7ML   December 2007.  Voor info of vragen e-mail: pa6big @ planet.nl

                   Dit artikel is overgenomen van de  BIGGEN-Site. http://pa6big.nl/

73′   Willem.

                                    C.I.G members 2008

                                                   Deze foto was ook geplaatst in Electron april 2008.
November 15, 2009 · Posted in wp3ux  
    

Comments

Leave a Reply